زبان برنامه نویسی دارت
دارت یک زبان برنامه نویسی نو ظهور است که توسط گوگل ارائه شده است. تا پیش از معرفی فریمورک فلاتر این زبان در بین برنامه نویسان ناشناخته بود. با معرفی فریمورک محبوب فلاتر که توسط ان میتوان یک بار کدنویسی کنید و بارها برای دستگاه های مختلف ios ، android ، window از آن خروجی بگیرید. که به زبان دارت نوشته شده است زبان برنامه نویسی دارت نیز محبوبیت خود را بین برنامه نویسان پیدا کرد. در این مقاله قصد داریم با این زبان برنامه نویسی بیشتر آشنا شویم.
مروری برزبان برنامه نویسی دارت
این زبان در 10 اکتبر 2011 توسط توسط Lars Back و KasperLund که از کارشناسان ارشد شرکت گوگل بودند ارئه شد. سال 2013 اولین نسخه رسمی این زبان منتشر شد. در آن زمان هدف از ارائه این زبان ساخت وب اپلیکیشن ها بود. پس از آن تغییرات زیادی در ساختار اصلی این زبان صورت گرفت در سال 2018 نسخه 2 این زبان ارائه شد که این نسخه با نسخه قبلی خود تغییرات زیادی از فرمت داینامیک تا استاتیک داشت.
در نسخه جدید بیشتر تمرکز بر روی برنامه نویسی cross platform یعنی یک بار کد نویسی و خروجی گرفتن برای سیستم عامل های مختلف قرار گرفت. دارت از زبان های برنامه نویسی مختلفی مثل C , C++ , C# , java , Javascript , Kotlin , Ruby , smalltalk , TypeScript الهام گرفته است. در واقع دارت بوجود آمد تا نواقص موجود در زبان های برنامه نویسی دیگر مثل جاوا اسکریپت را رفع کند. هدف گوگل از ارائه زبان دارت جایگزینی این زبان با زبان جاواسکریپت بود. این زبان از شی گرایی به خوبی پشتیبانی میکند.
مزایا و معایب زبان برنامه نویسی دارت
زبان برنامه نویسی دارت مزایای زیادی دارد. که به چند مورد آن اشاره می کنیم:
- این زبان توسط گوگل ارائه و پشتیبانی می شود
- یادگیری این زبان ساده است. اگر شما با زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت آشنایی خوبی داشته باشید به راحتی میتوانید این زبان را فرا بگیرید. چون دستور العمل های زبان دارت خیلی نزدیک به زبان جاوااسکریپت است.
- Open source بودن این برنامه از دیگر مزیت های این زبان است. به این معنی که سورس کد این زبان در اینترنت موجود است. میتوانید سورس کد آن را مشاهده کنید یا حتی به عموان توسعه دهنده تغییراتی روی آن دهید و اگر توسط شرکت سازنده مورد تایید قرار گرفت این قابلیت ها به زبان برنامه نویسی اضافه می شود. همین امر نشان می دهد توسعه دهندگان زیادی روی این زبان کار می کنند. پس زبان های اوپن سورس همیشه بروز هستند و در حال توسعه و رفع خطا می باشند.
- این زبان High performance است به همین دلیل سرعت اجرای بالایی دارد.
- توسعه پذیر بودن این زبان یکی دیگر از مزیت های این زبان است. یکی از دلایل توسعه پذیر بودن این زبان بحث شی گرایی است که همانطور که قبلا گفتیم این زبان از شی گرایی به خوبی پشتیبانی می کند. به همین جهت می توان به راحتی آن را توسعه داد و همچنین به راحتی میتوانیم هر نوع اپلیکیشنی را توسط این زبان بسازیم.
- یکی دیگر از مزیت های این زبان که بسیار مورد توجه برنامه نویسان قرار گرفته Cross Platform بودن آن است . که توسط این خاصیت میتوان کد ها را درسیستم عامل های مختلف اجرا کرد.
معرفی feature های زبان دارت
دارت میتواند مستقیما به native code یا javascript تبدیل شود. با هم چند تا از قابلیت های این زبان آشنا شویم.
قابلیت شی گرایی :
یکی از مهمتریناین زبان به خوبی از شی گرایی پشتیبانی می کند.
Garbage Collected بودن:
وقتی شما به عنوان برنامه نویس یک مقدار را در حافظه رم قرار می دهید بعد از مدتی دیگر به آن مقدار نیاز ندارید. Garbage Collected به عنوان یک ابزار متوجه می شود که به این مقدار دیگر نیاز ندارید و آن مقدار را از حافظه رم پاک می کند. در زبان هایی که از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند خود برنامه نویس لازم است آن مقدار را از حافظه رم پاک کند.
C-style syntax :
سینتکس این برنامه شبیه زبان های برنامه نویسی خانواده C است. به همین جهت است که یادگیری زبان دارت ساده است.
یکی از قابلیت های این زبان static type Checking است. در زبان هایی که به صورت Dynamic Type Checking هستند. نوع داده در زمان اجرا مشخص میشود. که این امر سرعت اجرای برنامه را کاهش می دهد. برنامه هایی که به صورت Static Type Checking اجرا می شوند. این بار از روی دوش کامپایلر برداشته میشود و باعث میشود سرعت اجرای برنامه ها بالاتر رود. این قابلیت همچنین باعث می شود هنگام کد نویسی وقتی با خطایی مواجه می شوید اجازه خروجی گرفتن به برنامه داده نشود. تا زمانی که خطا بر طرف شود این قابلیت به خطایابی برنامه بسیار کمک می کند چرا که وقتی پروژه بزرگی نوشتید پیدا کردن و رفع خطا در میان هزاران خط کد کار سختی است. پس چه بهتر که هرکجا به خطا برخوردیم همان جا متوجه خطای برنامه بشویم.
Type Inference:
این قابلیت باعث می شود وقتی یک متغیر تعریف کردیم. به طور خودکار با مشخص شدن مقداری که درون متغیر قرار گرفتهنوع متغیر مشخص شود. یعنی در صورتی که یک متغیر تعریف کرذید و مقدار 2 را درون آن قرار دادید به طور خودکار نوع این متغیر integer در نظر گرفته می شود.
Sound null safety:
این زبان از قابلیت sound null safety پشتیبانی می کند. به این معنا که هیچ مقداری نمیتواند مقدار null بگیرد مگر آنکه برنامه نویس به صراحت اعلام کرده باشد که این متغیر null است. این قابلیت از بسیاری از خطا های برنامه نویسی که ممکن است اتفاق بیافنتند جلوگیری می کند.
کسب درآمد از زبان برنامه نویسی دارت و فریمورک محبوبش فلاتر
همانطور که قبلا نیز اشاره شد به کمک فریمورک فلاتر میتوان یک بار کد نویسی میتوانید روی سیستم عامل های مختلف مثل مک ، لینوکس ، ویندوز ، اندروید و ISO خروجی گرفت. همین امر موجب محبوبیت این زبان در بین برنامه نویسان است . شرکت های مختلفی به این زبان روی آوردهاند. چرا که بجای استخدام چندین برنامه نویس مختلف برای یک پروژه خاص، برنامه نویس فلاتر میتواند این برنامه را روی همه سیستم های عامل اجرا کند. به همین جهت از فریمورک فلاتر به عنوان ماشین پول سازی یاد می شود.
حال اینکه اگر در کنار فلاتر با زبان برنامه نویسی پایتون و فریمورک محبوبش جنگو آشنایی داشته باشید قدرت شما در طراحی انواع اپلیکیشن چندین برابر خواهد شد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم تا حدودی شما را با زبان برنامه نویسی دارت آشنا کنیم. تیم متخصص برنامه نویسی وب یار همواره جهت دادن هر گونه مشاوره به شما عزیزان در کنار شما می باشد. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر در مورد فریمورک فلاتر میتوانید به مقاله مربوطه آن مراجعه کنید.
همچنین صفحه اینستاگرام وب یار برای آگاهی دادن به شما عزیزان در دسترس می باشد.