خانه » مطالب عمومی » نحوه تغییر سطح دسترسی فایل ها در سی پنل
تغییر سطح دسترسی سی پنل cpanel
اگر شما هم یکی از کاربران کنترل پنل cpanel هستید، حتما تاکنون امنیت فایل ها و پوشه ها در آن برای شما دغدغه بوده است. شاید به دنبال روشی هستید تا بتوانید بهترین سطح دسترسی cpanel را برای انواع فایل های هاست خود تنظیم نمایید تا هیچ گاه سایت شما دچار مشکلات امنیتی نگردد و هکرها نتوانند به محتویات مهم داخل فایل های هاست شما دسترسی پیدا کنند. تیم طراحی سایت اصفهان وب یار تصمیم دارد اموزش قدم به قدم تغییر سطح دسترسی سی پنل cpanel را به شما کاربران عزیز آموزش دهد تا بتوانید بهترین سطح دسترسی سی پنل cpanel را برای انواع فایل های هاست خود تنظیم نمایید.
تعریف سطح دسترسی permission :
سطح دسترسیcpanel در حقیقت به معنای میزان دسترسی کاربران و بازدیدکنندگان به فایل ها و فولدر های داخل هاست می باشد، که از طریق آن می توان برای هر فایل یا فولدری از هاست یک سطح دسترسی خاصی را متناسب با کاربرد آن فایل تعیین کرد.
کاربرد سطح دسترسی سی پنل cpanel :
به گونه ای که با تعیین سطح دسترسی cpanel مناسب برای فایل های داخل هاست لینوکس، یکی از اصول اولیه تأمین امنیت وب سایت و فایل ها و دایرکتوری های داخل هاست تامین می گردد. بهتر است بدانید سطح دسترسی های محتویات داخل هاست، متناسب با دسترسی جهت انجام 3 نوع عملیات مختلف تنظیم می شوند:
read که به معنای دسترسی جهت خواندن و مشاهده محتویات فایل یا فولدر است.
Write که به معنای دسترسی نوشتن و انجام تغییرات داخل محتویات فایل ها یا فولدر ها است.
Execute که به معنای دسترسی لازم جهت اجرا و دریافت نتیجه از فایل یا فولدر مورد نظر به حساب می آید.
انواع سطح دسترسی cpanel :
اگر سطح دسترسی read را با حرف r نشانه گذاری کنیم، سطح دسترسی write را با حرف w و در نهایت سطح دسترسی execute را هم با حرف x بشناسیم، پس می توانیم در تغییر سطح دسترسی سی پنل cpanel، از حروف اختصاری w ، r و x استفاده کنیم. r ,w, x به ترتیب از سمت چپ به راست به معنای دسترسی، خواندن، نوشتن و اجرای فایل ها محسوب می شود.و به این ترتیب می شود برای نشانه گذاری سطح دسترسیcpanel از حروف اختصاری استفاده کرد.
اگر بخواهیم برای تغییر سطح دسترسی سی پنلcpanel ، ارقام و اعداد مشخصی داشته باشیم تا هر سطح دسترسی را به عددی مشخصی تبدیل کنیم، برای سطح دسترسی read یا r عدد 4 ، برای سطح دسترسی write یا w عدد 2 و برای سطح دسترسی Execute یا x عدد 1 رو تعیین می کنیم.
به مثال های زیر توجه کنید :
مثال حروفی – سطح دسترسی: rwx-rx-rx
مثال عددی – سطح دسترسی: 755
هر دو سطح دسترسی حروفی و عددی که در مثال بالا آورده شد از سه قسمت تشکیل شده اند یا می توان گفت که هر دو مضربی از 3 هستند. همانطور که در مثال بالا مشاهده کردید تمام سطح دسترسی های حروفی و عددی از سه قسمت تشکیل شده اند و مضربی از سه هستند. سه قسمتی بودن آن ها به این خاطر است که داخل لینوکس معمولا سه نوع کاربر وجود دارد که میتوانند به فایل ها و فولدر های داخل هاست دسترسی داشته باشند ، این کاربران عباراتند از:
User : منظورهمان کاربر اصلی و مدیر هاست می باشد.
Group : منظور گروه های کاربری تعیین شده سیستمی، برای انجام عملیات های خودکار بین فایل های هاست توسط سیستم می باشد.
Worldیاother : منظور بازدیدکنندگان از سایت و عموم مردمی است که وارد سایت شما می شوند.
نحوه محاسبه سطح دسترسی cpanel :
حال اگر بخواهیم سطح دسترسی فایلی را به صورت عددی یا حروفی تعیین کنیم، ابتدا جدولی همانند جدول زیر با سه ستون جهت دسترسی توسط گروه های مختلف مردم و سه سطر جهت تعیین میزان دسترسی ، توسط افراد مختلف ایجاد می کنیم که از سمت چپ به راست، ستون اول را user ، ستون دوم را group و ستون سوم را world نام گذاری می کنیم. برای سطرها نیز از بالا به پایین read و write و excute نام گذاری می شود .
توسط این جدول می توان سطح دسترسی یک فولدر را متناسب با نیاز های آن فولدر محاسبه کرد، پس در ابتدا ردیف اول را از چپ به راست تکمیل می کنیم.
_ در ابتدا سطح دسترسی read یا مشاهده و خواندن این فولدر را توسط گروه های مختلف تعیین می کنیم: ما می خواهیم این فولدر توسط user اصلی هاست قابل دیدن باشد. پس اینجا را یک علامت * می گذاریم، قصد داریم این فایل توسط گروه های مختلف اسکریپت های داخل هاست هم قابل مشاهده باشد و پس یک علامت * می گذاریم ، می خواهیم مردم و بازدیدکننده ها قادر به مشاهده محتویات این فولدر باشند پس یک علامت * می گذاریم.
_ حال می خواهیم سطح دسترسی نوشتن یا write را داخل این فولدر برای گروه های کاربری مختلف تعیین کنیم . می خواهیم user اصلی هاست امکان نوشتن و تنظیم این فولدر را داشته باشد . پس یک علامت * می گذاریم ، ما نمی خواهیم گروه های مختلف برنامه های داخل هاست اجازه ویرایش و نوشتن داخل این فولدر را داشته باشند. پس در این قسمت یک علامت منفی میگذاریم . ما نمی خواهیم مردم و بازدیدکنندگان از سایت امکان ویرایش و نوشتن داخل این فولدر را داشته باشند. یک علامت منفی می گذاریم.
_ حال قصد داریم سطح دسترسی اجرا و مشاهده نتیجه یا همان excute این فولدر را برای گروه های کاربری مختلف تعیین کنیم. ما می خواهیم user اصلی هاست امکان اجرای این فولدر را داشته باشد. یک علامت * می گذاریم . هدفمان این است که گروه های مختلف یا group برنامه های داخل هاست امکان اجرای این فولدر رو داشته باشند. پس یک علامت * می گذاریم . همچنین می خواهیم مردم و بازدیدکنندگان یا همان world اجازه ی اجرای این فولدر، و مشاهده نتیجه اجرای این فولدر را داشته باشند پس یک علامت * می گذاریم.
نحوه محاسبه سطح دسترسی cpanel به صورت حروفی و عددی در لینوکس :
حال نوبت به آن رسیده که سطح دسترسی cpanel مورد نظرخود را که تصمیم گرفتیم ، چه نوع دسترسی هایی و به چه میزانی داشته باشد را به صورت عددی و حروفی تعیین کنیم . بنابراین به صورت ستونی سطح دسترسی فولدر مورد نظر خود را مرحله به مرحله با توجه به حروف اختصاری که در مراحل قبل گفته شد تعیین می کنیم، پس در این صورت:
سطح دسترسی ستون اول با توجه به این که امکان read و write و excute را دارد به صورت حروفی rwx می شود.
سطح دسترسی ستون دوم را با توجه به این که فقط امکان read و excute را دارد. به صورت حروفی rx می شود.
سطح دسترسی ستون سوم را هم با توجه به این که فقط امکان read و excute را دارد به صورت حروفی rxمی شود.
پس در نتیجه سطح دسترسی حروفی این فایل از سه قسمت تشکیل می شود. و از چپ به راست به صورت rwx-rx-rx نوشته می شود. اما چون معمولا تعیین سطح دسترسی حروفی، داخل هاست کاربردی ندارد و معمولا داخل دستورات لینوکس از آن استفاده می شود.پس بهتراست سطح دسترسی cpanelفولدر مورد نظر را به صورت عددی تعیین کنیم . تا بتوانیم به راحتی آن را داخل هاست بر روی فولدر مورد نظر تنطیم کنیم . برای این کار از اعداد تعیین شده ای که در مرحله قبلی برای انواع دسترسی ها تعیین کردیم استفاده کنیم . پس در این صورت سطح دسترسی cpanelفولدر مورد نظرخود را به صورت عددی برای هر ستون به صورت جداگانه محاسبه می کنیم.
سطح دسترسی ستون اول را با توجه به این که از چپ به راست امکان excute،write،read را دارد به صورت عددی 7 =1+2+4 محاسبه می کنیم.
سطح دسترسی ستون دوم را با توجه به این که از چپ به راست امکان excute،read را دارد به صورت عددی 5=1+ 4 محاسبه می کنیم.
سطح دسترسی ستون سوم را با توجه به این که از چب به راست امکان excute،read را دارد. به صورت عددی 5=1+ 4 محاسبه می کنیم.
حال اعداد به دست آمده را از چپ به راست کنار هم می چینیم، سطح دسترسی cpanel عددی این فولدر هفت، پنج،پ نج، می شود. دقت کنید که خیلی از افراد این سطح دسترسی را 755 می خوانن دو این کاملا اشتباه است. چیزی به نام سطح دسترسی 755 وجود ندارد، ما باید بگوییمسطح دسترسی cpanel یا permission این فایل یا فولدر هفت، پنج، پنج می باشد.
معرفی انواع سطح دسترسی سی پنل مطمئن و امن برای فایل ها و فولدر ها
تا اینجا سعی شد تا به صورت کامل محسابه سطح دسترسی سی پنل cpanel و معنای عدد permission تعیین شده را آموزش دهیم. اما اگر هنوز هم درمورد سطح دسترسی cpanel و محاسبات آن مشکل دارید هیچ اشکال ندارد، ما تصمیم داریم سه نوع سطح دسترسی cpanel متداول و مطمئن را به شما معرفی کنیم تا شما فقط از این سطح دسترسی cpanel برای افزایش امنیت فایل ها و فولدر های هاست خود استفاده نمایید.
سطح دسترسی سی پنل 755
اگر بخواهید فایل ها و محتویات وب سایت شما داخل دایرکتوری ها و مسیر های مختلف سایت شما برای عموم قابل استفاده باشد. می توانید از سطح دسترسی 755 استفاده کنید .
سطح دسترسی 644
اگر بخواهید کاربران به راحتی از صفحات سایت شما استفاده کنند اما در عین حال قادر به تغییر فایل های هاست شما نباشند. می توانید از سطح دسترسی 644 برای فایل های اجرایی سایت خود مانند فایل هایی با پسوند php استفاده کنید.
سطح دسترسی سی پنل 400
اگر بخواهید برای فایل های بسیار مهم و حیاتی هاست خود سطح دسترسی تعیین کنید که فقط مدیر هاست قادر به دیدن و ویرایش آن ها باشد، می توانید از سطح دسترسی 400 استفاده کنید . از این سطح دسترسی معمولا برای افزایش امنیت فایل های مهم هاست ، که داخل آنها اطلاعات ورود به ادمین یا دیتابیس سایت قرار گرفته استفاده می شود. مثلا ما این سطح دسترسی را معمولا بر روی فایل wp-config.php وردپرس و php جوملا قرار می دهیم، چون داخل این فایل ها اطلاعات بسیار مهمی وجود دارد که اگر به هر نحوی کسی موفق به خواندن آنها شود به راحتی می تواند به سایت ما نفوذ کند.
سطح دسترسی 777
به هیچ عنوان فراموش نکنید که سطح دسترسی 777 را بر روی هیچکدام از فایل ها یا فولدر های داخل هاست قرار ندهید. زیرا اگر فایلی سطح دسترسی 777 داشته باشد، به این معناست که تمام مردم قادر به نوشتن و اعمال تغییرات در آن فایل می باشند.
راهنمای تغییر سطح دسترسی سی پنل cpanel فایل ها و فولدر های
اما اگر بخواهید سطح دسترسی cpanel فایل های خود را ویرایش و تنظیم کنید. ابتدا وارد هاست سایت شوید. و از قسمت files بر روی file manager کلیک کنید.
حال شما وارد قسمت home فایل منیجر هاست خود شده اید. اینجا محل قرار گیری فایل های ساختاری و ریشه ای هاست شما می باشد. و اگر سطح دسترسی سی پنل هر کدام از فایل ها و دایرکتوری های داخل این مسیر رو تغییر دهید ، کل سایت شما با اختلال مواجه می شود. بنابراین اول وارد public_html شوید، سپس تمام سطح دسترسی cpanel دلخواهتان را تنظیم کنید.
در اینجا دایرکتوری و فایل های زیادی وجود دارد که فایل های وب سایت وردپرسی شما هستند. به ستون سمت راست (permissions) توجه نمایید. دراین قسمت سطح دسترسی سی پنل تمام فایل ها و دایرکتوری ها در مقابل آن ها درج شده است.
مثلا سطح دسترسی cpanel پوشه wp-admin عدد 600 ، دایرکتوری ها و پوشه ها 755 تعیین شده. برای تغییر سطح دسترسی cpanel هر کدام بر روی آن یک بار کلیک می کنیم ، تا انتخاب شود. برای تغییر سطح دسترسی cpanel آن دو راه وجود دارد. راه اول : کلیک بر روی آیکونpermission از بالا سمت چپ.
راه دوم : راست کلیک بر روی عنصر انتخابی و انتخاب گزینه . change permissions تا پنجره change permissions برای ما باز شود.
در قسمت file، نام و مسیر فایلی که تصمیم داریم سطح دسترسی cpanel آن را تغییر دهیم نوشته شده؛ توجه کنید که همه چیز در این پنجره دقیقا مانند جدولی است که در مراحل قبل برای شما توضیح داده شد.
برای مثال :
می خواهیم سطح دسترسی سی پنل فولدر انتخابی را از 600 به 755 تغییر دهیم . بنابراین عدد ستون اول باید 7 باشد در صورتی که الان 6 می باشد. همانطور که می دانید عدد سطح دسترسی read ، 4 ، عدد سطح دسترسی write ، 2 و عدد سطح دسترسی 1 هم execute می باشد. در اینجا نتیجه نهایی ما عدد 6 شده ، پس به یک نیاز داریم تا حاصل هفت شود. چون عدد سطح دسترسی excute یک است . پس گزینه مقابل excute رو تیک می زنیم و حاصل برابر 7 =1+2+4 می شود.
قرار بر این است که سطح دسترسی 755 رو برای این فولدر ایجاد کنیم؛ حال در ستون دوم هم باید یک عدد 5 بسازیم، به نظر شما نتیجه جمع چه اعدادی از سطح دسترسی های 4 و 2 و 1 برابر 5 می شود؟ بله درست است نتیجه جمع 4 و 1برابر 5 می شود و چون عدد 4 مربوط به سطح دسترسی read است پس این قسمت را تیک می زنیم و چون 1 نتیجه سطح دسترسی read است پس این قسمت را تیک می زنیم و نتیجه نهایی 1+4 که برابر 5 می شود.
تا این قسمت سطح دسترسی سی پنل cpanel ما 750 شده است ولی چون ما تصمیم داریم سطح دسترسی 755 را ایجاد کنیم، پس ستون سوم هم باید ویرایش شود. همانطور که در ستون قبلی توضیح دادیم، نتیجه جمع نهایی سطح دسترسی read و excute پنج می شود، پس اول read وبعد excute را تیک دار می کنیم و همانطور که می بینید نتیجه نهایی 5 می شود.
در کل اگر سطح دسترسی cpanel این فولدر را از سمت چپ به راست نگاه کنیم، الان سطح دسترسی cpanel ما 755 است . حالا بر روی دکمه change permissions کلیک می کنیم تا سطح دسترسی cpanel تعیین شده بر روی فولدر wp-admin هاست ما تنظیم شود .
همانطور که مشاهده کردید نحوه تغییر سطح دسترسی سی پنل و اطلاع از آن ها بسیار راحت می باشد.
امیدوارم این مقاله آموزشی در مورد نحوه تغییر سطح دسترسی فایل ها و پوشه ها در cpanel برای شما کاربران گرامی تیم طراحی سایت وب یار مفید بوده باشد. تیم طراحی سایت وب یار مشتاقانه پاسخگوی سوالات شما کاربران عزیز در مورد cpanel و نحوه تغییر سطح دسترسی سی پنل cpanel می باشد.